Partij voor de Dieren vraagt duide­lijkheid water­schap inzake Chemours


16 juni 2023

Partij voor de Dieren: Hoe controleerde waterschap Hollandse Delta Chemours?

Ridderkerk 16 juni – De Partij voor de Dieren in Hollandse Delta wil van het waterschap weten of zij het chemiebedrijf Chemours in Dordrecht heeft gecontroleerd. Dankzij onderzoek van Zembla werd woensdag duidelijk dat het bedrijf al tientallen jaren op de hoogte is van het feit dat grote hoeveelheden kankerverwekkende PFAS in de ondergrond zijn weggelekt.

In 1993 constateerde Chemours’ voorloper Dupont dat er ernstige lekkages waren van PFAS in de bodem van het bedrijfsterrein. De concentraties op het terrein zijn een miljoen keer hoger dan de concentraties die nu in de rivier naast de fabriek gemeten worden. De Partij voor de Dieren wil weten of het waterschap Hollandse Delta een eventuele rechtszaak tegen Chemours/Dupont steunt en wat de gevolgen zijn voor het grondwater en de leefomgeving. “Zelfs bij lage blootstelling krijgt een gemiddelde inwoner van Nederland zoveel binnen dat er een vergrote kans is op schade aan het immuunsysteem.” aldus Lisa Klompenhouwer, Partij voor de Dieren Hollandse Delta, “ Nu zit er een miljoen keer meer PFAS-troep in de bodem, dat is zo extreem, dit is ecocide.”

Het waterschap, dat de rechtsopvolger is van waterschap De Groote Waard die tot 2005 verantwoordelijk was voor het grondwater in Dordrecht en omstreken, heeft schoon water als één van haar prioriteiten. PFAS breekt in de natuur niet af en gaat via het grondwater ook het drinkwater in. Zo komt het ook de voedselketen in. Vorig jaar bleek uit onderzoek dat moestuinen tot 10 kilometer in de omtrek van de fabriek hogere hoeveelheden PFAS bevatten. De vervuiling van de grond onder het bedrijfsterrein van Chemours blijkt nu veel ernstiger dan voorheen aangenomen.

Wij staan voor:

Gerelateerd nieuws

Partij voor de Dieren maakt schoon water tot prioriteit in waterschap Hollandse Delta

Partij voor de Dieren maakt schoon water tot prioriteit in waterschap Hollandse Delta Ridderkerk 25 mei – Waterkwaliteit kr...

Lees verder

Partij voor de Dieren waterschappen én provincies vragen naar waterkwaliteit op Nationale Kraanwaterdag

Ridderkerk 27 september – Op Nationale Kraanwaterdag, die dit jaar valt op 27 september, kondigt de Partij voor de Dieren aan...

Lees verder

Blijf op de hoogte van het laatste landelijke nieuws

    Abonneer op de nieuwsbrief